Zmizelí Langweilovi

Projekt Zmizelí Langweilovi vznikal na půdě naší ZŠ Trmice v posledních dvou letech. Prvotním impulsem byly neonacistické pochody, které Trmicemi procházely před pár lety.  Našim, teď už bývalým žákům, to vneslo do hlav mnoho zmatků a měli potřebu o tom často mluvit. Shodou okolností jsme v té době při hodinách literatury četli Hanin kufřík. A nám díky tomuto souběhu událostí došlo, že holocaust není jen kapitolou z učebnic dějepisu, za kterou můžeme udělat tečku a spočítat oběti, ale že nad námi visí jako hrozba dál. Že může mít jinou podobu, cílit na někoho jiného, ale může se zopakovat. Nejlepší cestu, jak téma holocaustu dětem přiblížit jsme viděli v poznávání konkrétních lidských osudů, životních příběhů. Zvolili jsme proto lety ověřený projekt Židovského muzea v Praze Zmizelí sousedé a pustili se do práce.

Dva roky jsme pátrali se skupinou žáků od 6. – 9. třídu po osudech pěti potomků Salomona Langweila, rodáka z Budyně nad Ohří. V rámci tohoto pátrání jsme s dětmi poznávali ghetto Terezín, Malou pevnost, Židovské muzeum, Muzeum koncentračního tábora Osvětim.  Pátrali jsme i na židovském hřbitově v Budyni nad Ohří. Osobně žáci navštěvovali a bádali v archivech, včetně toho ústeckého, pracovali se scany dokumentů. Hledali v on-line databázích. Konzultovali jsme s historiky Památníku Terezín, ŽMP. Pátrání probíhalo i na Facebooku, po emailu. Vyslechli jsme si svědectví pamětnic. Pracovali jsme s dobovými dokumenty, rodinnou korespondencí a fotografiemi. Množství materiálu se nám za dva roky rozrostlo do šíře, která nám umožnila připravit osm výstavních panelů. Asi největší radost jsme měli z objevení potomků Lilly Schindler, která byla jedním z Wintonových dětí.

Součástí projektu jsou dva filmy. Film Nejdražší Helenko pracuje s rodinnou korespondencí Langweilů a dává nahlédnout do života členů rodiny v letech 1939 -1942.

Animovaný film vypráví obecně o historii židů v období Protektorátu. Kde je prezentován, tam si získává srdce diváků. V  říjnu minulého roku dokonce vyhrál hlavní cenu poroty v kategorii MIDI stop-motion na mezinárodním festivalu animované tvorby dětí a mládeže do 26 let v Plzni -Animánie.

Pro nás všechny to byly velmi intenzivní dva roky, které vlastně pokračují. Nyní k celé trojici materiálů zpracováváme metodiku, abychom umožnili využití výstupů Zmizelých Langweilů na školách. Těsně před spuštěním jsou i webové stránky projektu.

Za tým Zmizelých Langweilů Mgr. Jindřiška WaňkováDSC_9930

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář