Návštěva u pamětnice

Ve čtvrtek 11. dubna 2013 jsme navštívili paní Uhlířovou. Bydlí na náměstí ve Velké Bíteši se svou rodinou.

Rodina paní Uhlířové provozovala ve Velké Bíteši obchod s látkami a textilem. Když byl obchod v padesátých letech minulého století znárodněn, paní Uhlířová zůstala v obchodě zaměstnaná jako prodavačka. Po sametové revoluci byl obchod rodině vrácen.

Nikdo z nás by paní Uhlířové nehádal, že je jí již 97 roků. Je velmi milá a vstřícná a paměť jí stále dobře slouží.

Přišli jsme si za ní popovídat hlavně o bítešských židovských občanech, které si ještě pamatuje.

Nejvíc se stýkala s rodinou Lofflerových a Fuchsových.

Lofflerovi měli obchod s textilem na náměstí stejně jako Uhlířovi. Uhlířovi od mladého pana Lofflera nakupovali látky z jeho velkoobchodu v Brně. Lofflerovi byli velmi slušná a spořádaná rodina.

Paní Uhlířová se znala a přátelila i s dalšími židovskými rodinami z Brna. Vzpomínala, jak na židy těžce doléhala situace, kdy jim začalo být téměř všechno zakazováno. Jednou tajně přivezla celou tašku mýdla své známé, kterou velmi trápilo, že nemá nic na mytí a praní. Paní jí byla velmi vděčná, ale velmi se o paní Uhlířovou bála, protože trest za tuto zakázanou věc by byl velmi přísný.

I rodina Fuchsova z Velké Bíteše byla slušná a spořádaná. Nejlépe si paní Uhlířová vzpomíná na Karla Fuchse, který byl přátelské a veselé povahy. Jeho dvě starší sestry a matka byly často nemocné a ven příliš nevycházely.

Většina lidí židovského původu, které paní Uhlířová znala, dřív nebo později začala přemýšlet o vystěhování do z Československa  do bezpečí. U mnohých se to však bohužel nepodařilo.

 

Marie Hájková, Jana Jeřábková

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář